7 LUCRURI PE CARE SĂ LE ŞTII DESPRE DIVORŢ DACĂ AI COPII

Pentru mulţi, divorţul este, pe lângă o mare suferinţă, şi o experienţă extrem de neplăcută. Totul depinde însă de protagonişti pentru a face procesul să fie mai uşor de suportat şi de trecut peste el. Voi reda mai jos câteva lucruri care să fie avute în vedere de cei care divorţează, mai ales dacă au şi copii.

1.       Nu încercaţi să fiţi prieteni prea curând

Reacţiile, impulsurile, nevoile şi interesele voastre se dezvoltă după divorţ. Aveţi nevoie  să puneţi o distanţă între voi pentru a vă putea desfaşura în condiţii optime viaţa profesională, a putea stabili noi reguli şi graniţe în viaţa personală, astfel încât să formaţi un parteneriat în ceea ce priveşte educaţia copiilor şi abia pe urmă să vedeţi dacă este posbil să stabiliţi o eventuală relaţie de prietenie între voi.

 

 2.       Concepeţi un plan de parenting prin care să vă adresaţi direct

Dacă veţi începe conceperea planului adresându-vă copiilor pe nume, cu siguranţă veţi reuşi să scrieţi un plan în care să vă focusaţi mai clar pe interesele copiilor. Imaginati-vi-i în timp ce redactaţi planul! Dacă sunt destul de mari, consultaţi-vă cu ei în timp ce îl scrieţi. Făceti-i să simtă că sunteţi o echipă!

 3.      Aveţi încredere, dar notaţi totul

Indiferent de termenii în care v-ati despărţit, pentru a nu avea niciun fel de surprize neplăcute mai târziu, mai ales în ceea ce priveşte problemele financiare şi custodia copiilor, cel mai bine este ca orice întelegeri faceţi să fie în scris, evitând astfel interpretările ulterioare.

 4.      Agreaţi cât mai multe de la bun început

Eşecul este inevitabil. Veţi fi surprinşi de câte ori se va întâmpla ca ceva să nu meargă aşa cum v-ati imaginat sau cum v-ati fi aşteptat. Adevarate „bombe” pot exploda în domenii în care nici nu visaţi. Fiţi pregăţiţi pentru astfel de situaţii! Ce veţi face dacă lucrurile nu merg aşa cum aţi sperat ? Care este planul de rezervă? Puneti în scris diversele situaţii şi rezolvările lor, astfel încât să fie acoperite de la bun început cât mai multe situaţii cu putinţă şi să fie convenite rezolvările.

 5.       Stabiliţi clar consecinţele nerespectării înţelegerilor

Conveniţi de la bun început ce se va întâmplă în situaţia când întelegerile nu sunt respectate. Luaţi-vă măsuri suplimentare pentru cazul în care fostul/fosta nu îşi respectă promisiunile.

 6.       Întâlniţi-vă la evenimente ca o familie

Dacă aveţi copii, lasati la o parte resentimentele pe care le aveti faţă de fostul soţ / fosta soţie şi participaţi la evenimentele importante pentru copii, arătându-le astfel că vă pasă.

 7.       Nu aduceţi noii parteneri în familie

Dacă aveţi deja o nouă relaţie, nu vă aduceţi noul/noua partener(ă) la reuniunile la care participă şi copiii, cel puţin nu în primul an după divorţ. Pentru copii, chiar dacă sunt adolescenţi, nu este uşor să înteleagă tot procesul de divorţ şi le este cu atât mai greu să accepte că deja v-ati făcut o nouă „familie” din care ei nu fac parte. Lăsaţi să treacă un timp înainte de a prezenta copiilor noul/noua partener(ă , astfel încât ei să se poată obişnui mai întâi cu separarea.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s