Când parinții divorțează

 

În ultimii ani sunt tot mai dese cazurile de divorț în familiile cu copii. Cauzele sunt multiple, de la dispariția dragostei care i-a unit la început pe cei doi soti, până la cazuri de abuz de alcool sau violență domestică. Uneori doar unul din soți vrea să divorțeze și atunci procesul este mai lung și mai anevoios pentru că celălalt se opune, iar în familie se instalează o stare de tensiune cu repercusiuni directe asupra tuturor membrilor familiei.

Oricare ar fi motivul pentru care cei doi soți decid să se despartă, lucrurile sunt complicate, procesul în sine este dureros și perturbă viața întregii familii. În tot acest proces, copii, mai ales dacă sunt mai mici, sunt foarte afectați cu atât mai mult dacă nu li se explică faptul că neîntelegerile dintre părinți nu au nicio legătură cu ei, că nu e vina lor că mami și tati nu mai vor să stea împreună și că, indiferent de ceea ce se intamplă între cei doi adulti, ei vor rămâne întotdeauna părinții lor.

Indiferent de motivele care duc la divorț un lucru este clar: nu copii sunt cauza divorțului. Pentru copii este greu să înteleagă singuri acest lucru și să nu o  ia personal. De aceea este foarte important ca acest lucru să le fie explicat de părinți tocmai  pentru că ei au tendința de a se simți vinovați de faptul că parinții nu mai stau împreună. De multe ori, ei își pun întrebări de genul: Eu sunt de vină că tata/mama a plecat? Dacă aș fi învațat mai bine mai pleca? sau se gândesc că dacă ar fi fost mai cuminți atunci părinții lor nu s-ar fi despărțit. De aceea este important ca cei doi părinți să discute deschis cu copiii și să le explice că hotarârea lor de a nu mai fi împreună nu are legătură cu ei, că ei, mama și tata, au avut motivele lor să se despartă, motive ce nu sunt legate de copii. Deasemenea trebuie să li se explice și faptul că divorțul este definitiv și că mama și tata nu vor mai fi împreună niciodată. Asta pentru că mulți copii au credința că ar putea face ceva ca să-i aducă înapoi împreună pe părinți. De multe ori copiii gândesc că dacă s-ar comporta exemplar, ar lua numai note bune, părinții s-ar împăca. Mai există și varianta să creadă că dacă nu vor mai învăța sau ar fi neascultători, atunci părinții ar fi nevoiți să se întâlnească să discute despre comportamentele lor neadecvate  și în felul acesta i-ar putea determina să fie din nou împreună. Atunci când apar astfel de cazuri este bine să se discute cu copiii, să li se explice că divorțul este definitiv și că indiferent ce vor face ei, mama și tata nu vor mai fi împreună.

Un alt aspect care trebuie discutat cu copii este cum îi va afecta pe ei despărțirea părinților: unde vor locui, cu cine, când se vor vedea cu celălalt părinte – să nu li se interzică să-l sune sau să-i scrie. Sub nicio formă nu trebuie să se vorbească în termeni denigratori despre părintele care a decis să plece, ci doar să se prezinte faptele. Trebuie cântărit cu grijă ce anume li se va spune copiilor despre neîntelegerile existente între părinți, în funcție de vârsta lor și în așa fel încât să nu devină confidenții adulților. Comunicarea directă cu copii este foarte importantă. Dacă li se explică copii înteleg și în felul acesta ne asigurăm că divorțul nu îi va influența negativ în dezvoltarea lor ulteriora sau macar că urmarile acestuia asupra dezvoltării lor vor fi cât mai mici.

 

 

 

 

 

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s