Reacţiile emoţionale la stres şi relaţia dintre acestea şi starea de sănătate

O clientă m-a întrebat într-una dintre şedinţe dacă există o legătură între emotii şi starea de sanătate. Doamna în cauză avea nişte probleme de sănătate şi vroia să ştie dacă starea ei de agitaţie şi nelinişte cauzată de stres ar fi putut influenţa sau întrăutăţi problemele de sănătate pe care le acuza sau, şi mai bine, dacă acestea din urmă ar fi putut fi generate de starea agitaţie.
I-am raspuns că citisem de curând într-o publicaţie de specialitate un studiu condus de dr. Judith Caroll de la Universitatea din Pitsburg, care afirma exact acest lucru: că există o legătură între emoţiile noastre şi starea noastră de sănătate. Studiul preciza că „persoanele care au prezentat un nivel ridicat al furiei şi anxietăţii la testul de stress aplicat au avut un nivel măsurat mai ridicat al markerului interleukina-6 spre deosebire de persoanele care, la acelaşi test de stress, s-au dovedit a fi calme şi mai puţin anxioase”. Interlekina-6 este o substanţă produsă de organism ca răspuns la reacţiile emoţionale cauzate de stress, respectiv de furie şi anxietate. Printre altele, ca răspuns la stres, interleukina-6 poate cauza procese inflamatorii în organism. Cu cât reacţia emoţională de răspuns la factorul de stres este mai puternică, cu atît organismul secretă mai multă interluekina 6 iar inflamaţia provocată mai puetrnică. Aceasta poate conduce la probleme de sănătate, precum tensiune arterială şi boli de inimă. Este foarte important de menţionat, că unii subiecţi participanţi la studiu au reacţionat, ca răspuns chiar şi la factori stresori moderaţi, cu niveluri ridicate de furie şi anxietate. „Aceasta ar putea explica, se arată în studiu, de ce unii oameni care sunt supuşi unor factori stresori ridicaţi se confruntă cu probleme de sănătate”. Lucru valabil de asemenea şi pentru persoanele care, deşi sunt supuse unor factori stresori moderaţi, reacţionează la aceştia ca şi cum ei ar fi de nivel ridicat.
Întrebarea survine firesc: ce se poate face în condiţiile acestea?
Stresul, ca şi reacţiile emoţionale de răspuns la factorii stresori, nu pot fi controlate. Cei care reacţionează moderat la stres produc mai puţină substanţă interleukin 6. Ce puteţi face însă dacă faceţi parte din aceea categorie de persoane care reacţionează violent la stres, dacă sunteţi una dintre acele persoane a căror reacţie emoţională de răspuns la stres este furia şi anxietatea?
Este bine cunoscut că exerciţiile de yoga ajută la disciplinarea şi controlul emoţiilor. Dar nu întotdeauna veţi putea face exerciţii de yoga atunci când sunteţi confruntat cu o problemă. Totuşi, exerciţiile de yoga rămân o soluţie atunci când, evident, le puteţi aplica.
Pe lângă yoga se mai pot folosi meditaţia , exerciţiile fizice, o dietă sănătoasă, precum şi un stil de viaţă echilibrat, fără excese. Toate acestea reduc reacţia emoţională la stres şi ajută la menţinerea unui echilibru psihic şi fizic, contribuind astfel la menţinerea unei stări bune de sănătate.
Dacă însă, în ciuda aplicării tuturor acestor strategii, continuaţi să aveţi răspunsuri emoţionale de tipul furiei şi anxietăţii la factori stresori de intensitate moderată atunci poate este cazul să luaţi în calcul şi posibilitatea unei psihoterapii. Cu ajutorul unui specialist puteţi învăţa strategii de coping eficiente puteţi descoperi care sunt cauzele care va determină să aveţi astfel de reacţii la stres. Toate acestea combinate vor contribui la atingerea stării de bine care va reduce nivelul de interleukină- 6 din organism, ceea ce se va traduce şi printr-o stare de sănătate mai bună.
Bibliografie:
Judith E. Carroll, Carissa A. Low, Aric A. Prather, Sheldon Cohen, Jacqueline M. Fury, Diana C. Ross, Anna L. Marsland. Negative affective responses to a speech task predict changes in interleukin (IL)-6. Brain, Behavior, and Immunity, 2011;

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s